Agressieve- en antisociale gedragsstoornis ODD-CD

Alle kinderen hebben een reden voor de manier waarop zij zich gedragen, zowel positief als negatief. Het gedrag is aangeboren of aangeleerd. Invloed hebben op het aangeboren gedrag dat zich uit in een stoornis is lastig, maar wel mogelijk. Voor het aangeleerde gedrag kunnen wij als ouder de verantwoordelijkheid nemen. Dit gedrag kan bijgestuurd worden. In sommige fasen van de ontwikkeling van jouw kind is opstandigheid en agressief gedrag een normaal verschijnsel. Echter als het gaat om ernstig negatieve gedragingen die vaker en sterker voorkomen dan gemiddeld, die niet worden veroorzaakt door de omstandigheden en al langere tijd aanwezig zijn, hebben wij het over kinderen met een agressieve gedragsstoornis.

De agressieve gedragsstoornissen zijn onder te verdelen in:

1. Oppositioneel opstandige gedragsstoornissen (ODD=Oppositional Defiant Disorder)
2. Antisociale gedragsstoornissen (CD=Conduct Disorders).

Kinderen en jongeren met ODD zijn moeilijk in de opvoeding, ongehoorzaam en in verzet, maar feitelijk gewelddadig gedrag is niet aan de orde. Bij CD heeft de persoon een gebrek aan respect voor de rechten en gevoelens van anderen. Afhankelijk van de mate waarin de omgeving schade ondervindt, wordt de aandoening als mild, gematigd of ernstig aangeduid. ODD komt bij 3.2% en CD bij 2% van de kinderen voor.

Aangeboren of aangeleerd? Men gaat er vanuit dat de oorzaak een combinatie is van aanleg en omgeving. Mensen met ODD of CD zouden een langzamere hartslag hebben en een hogere stressdrempel. Kinderen en jongeren met ODD en CD hebben een tekortschietende emotionele zelfregulatie, zijn snel gefrustreerd en weinig flexibel in het omschakelen naar een andere houding ten opzichte van een situatie.

De gevolgen van agressieve gedragsstoornissen kunnen ernstig zijn voor het kind, maar ook voor het gezin waar het kind in opgroeit. Het kan leiden tot mishandeling van ouders, van broertjes en zusjes, van dieren en leeftijdsgenootjes.

Opvallende negatieve kenmerken in het gedrag van een kind of jongeren met ODD zijn o.a.:

* maakt vaak ruzie met volwassenen
* geeft de schuld van eigen fouten aan anderen
* is hatelijk en wraakzuchtig

Opvallende negatieve kenmerken in het gedrag van kinderen of jongeren met CD zijn o.a.:

* pest, bedreigt en intimideert
* mishandelt mens en dier
* steelt of liegt en vernielt met de bedoeling ernstige schade aan te richten
* spijbelt en loopt weg van huis

Op het moment dat je als ouder weet dat het agressieve gedrag van jouw kind echt ernstig is, is het van belangĀ  om actie te ondernemen. Hulp hiervoor kan er gezocht worden bij kinder- en jeugdpsychiaters in de geestelijke gezondheidszorg. Deze psychiater gaat dan in gesprek met de ouders en de leerkrachten over de voorgeschiedenis van het kind en de psychiater observeert het kind ook zelf. Met alle informatie kan er een diagnose worden gesteld. Bij kinderen is men voorzichtig met de diagnose antisociale gedragsstoornis, omdat agressief gedrag ook bij bepaalde leeftijdsfasen kan horen en een kind nog niet uitontwikkeld is.

Belangrijk om te weten is dat een antisociale gedragsstoornis vaak voor komt in combinatie met of als gevolg van andere ziektebeelden, bijvoorbeeld ADHD, een reactieve hechtingsstoornis of een aandoening in het autistisch spectrum. Hierdoor is de diagnose niet eenvoudig te maken.

Dit bericht is geplaatst in ODD-CD en getagd, , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Agressieve- en antisociale gedragsstoornis ODD-CD

 1. Erika zegt:

  Ewa k heb odd maar jullie ( ouderen ) moeten ook naar
  goede kanten kijken van een kind of jongere

  Mij mening.

  Rust

  • Renate zegt:

   Hoi Erika, je hebt gelijk dat staat voorop. Als we de goede kanten benadrukken en aandacht geven worden de minder goede kanten ook minder zwaar. Dankjewel voor jouw mening! Groeten Renate

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *