De bof

De oorzaak:

De bof wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt verspreid door hoesten en niezen en veroorzaakt een ontsteking van de (oor)speekselklieren. 14 tot 24 dagen na de besmetting doen zich de eerste symptomen voor.

De leeftijd:

Kinderen krijgen de bof meestal na hun tweede levensjaar.

Kenmerken van de bof:

– jouw kind heeft ‘hamsterwangen’
– hij heeft pijn wanneer hij kauwt of wanneer hij zijn hoofd beweegt
– hij heeft koorts en buikpijn
– een jongen heeft pijn in zijn balletjes en een meisje in haar onderbuik

De gevolgen:

Wanneer je kind de bof heeft bestaat er het risico dat hij suikerziekte of hersen(vlies)ontsteking krijgt. Dit zijn beide zeer ernstige ziekten. De bof kan er ook voor zorgen dat je kind doof wordt. Ook  de alvleesklier kan aangetast worden. Bij jongetjes kunnen de teelballen aangetast worden. Dit kan resulteren in een teelbalontsteking na de puberteit. Bij meisjes kunnen de eierstokken op soortgelijke wijze worden aangetast.

Hoe behandel je de bof:

Op het moment dat jouw kind is ingeënt met het BMR-vaccin is hij voor 95% beschermd tegen de bof. De huisarts kan zetpillen voorschrijven om de pijn wat te verlichten. Bedrust zou ook goed moeten doen. Op de aangetaste gezichtshelft kun je kompressen leggen, warm of koud. Zorg er verder voor dat je kind licht en vetarm voedsel krijgt, zoals thee en bouillon. Hij kan met een rietje drinken.

Tijdens de kindertijd is de infectie echter vaak nog niet waarneembaar (30% van de kinderen heeft geen enkel symptoom) of is er slechts sprake van een bovenste luchtweginfectie. Deze kinderen zijn echter wel besmettelijk voor anderen.

Hier een overzicht van alle kinderziekten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *