Hib-ziekten

‘Hib’ is de afkorting voor de Haemophilus influenza type b-bacterie. Dit zijn ernstige ziekten die na besmetting vaak mild beginnen, maar binnen enkele uren kunnen uitmonden in bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of strotklepontsteking. Hib-ziekten is een verzamelnaam voor ernstige ziekten als bovengenoemde en longontsteking en gewrichtsontsteking.

De oorzaak:

Deze bacterie wordt door hoesten en niezen van de ene persoon op de andere overgebracht. Het verraderlijke ligt in het feit dat ongeveer 5% van de mensen de bacterie in de neus- of keelholte heeft zitten. Sinds 1993 is men op landelijke schaal begonnen met het inenten tegen Hib-ziekten.

De leeftijd:

Ernstige Hib-ziekten komen met name voor bij kinderen onder de vijf jaar.

De kenmerken:

Specifieke klachten zijn o.a. luierpijn, ondertemperatuur en prikkelbaarheid of vermoeidheid. Vaak begint de infectie dus met een neus- of keelontsteking maar voorzichtigheid is geboden wanneer het kind last krijgt van een stijve nek, huidbloedingen, hoge koorts en braken.

De gevolgen:

Wanneer de infectie kans ziet verder het lichaam binnen te dringen, bijvoorbeeld door een lage weerstand of bij een jong kind, kan het uitlopen op iets veel minder onschuldigs en het kan zelfs binnen een paar dagen dodelijk zijn. Hib-ziekten zijn zeer verschillend en hebben daarom verschillende ziekteverschijnselen en gevolgen.

* Bloedvergiftiging: o.a. zware weefselschade of epileptische aanvallen
* Hersenvliesontsteking: 10% blijvende schade en kinderen overlijden er soms aan
* Strotklepontsteking: door het opzetten van de luchtpijp kan men stikken

Hib-ziekten kunnen goed behandeld worden met antibiotica. Aangezien de ziekten extreem snel verlopen, wordt er vaak te laat gestart met de behandeling en loop je achter de feiten aan. Vaak is er in de tussenliggende tijd al veel blijvende schade aangericht die in de meeste gevallen ook niet meer te herstellen is.

Hoe bestrijden we Hib-ziekten:

Voordat de Hib- vaccinatie in het inentingsprogramma werd opgenomen, werden er jaarlijks ongeveer 700 kinderen onder de vijf jaar ziek door de Hib- bacterie. De helft ervan kreeg hersenvliesontsteking. Tegenwoordig zijn er jaarlijks nog maar enkele tientallen gevallen van Hib- ziekten en vanwege de besmettelijke aard is het dus zeer van belang dat kinderen hiertegen worden inge├źnt. Je kind krijgt dit vaccin meestal samen met de DKTP-inenting.

Als ik dit zo lees dan zie ik Hib-ziekten niet als een standaardziekte. Je wordt er een beetje bang van. Het is daarom altijd belangrijk om afwijkingen die je als ouder niet aanstaan meteen te bespreken met de dokter zodat er op tijd gehandeld kan worden.

Hier een overzicht van alle kinderziekten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *