Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van keel, luchtpijp en neus. Kinderen worden in Nederland gevaccineerd tegen kinkhoest. De K uit de DKTPHib-inentingen staat voor kinkhoest.

De oorzaak:

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Deze bacterie wordt door hoesten overgebracht. De kinkhoestbacterie zit in de keel van iemand die een infectie heeft. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. De kans op besmetting is het grootst in het begin van de ziekte. Patiënten blijven besmettelijk tot vier weken na het begin van de typische kinkhoestaanvallen.

De leeftijd:

Hoe jonger het kind, hoe meer kans op een ernstig verloop van de kinkhoest. Zeker (pasgeboren) baby’ s lopen risico op een ernstig verloop. Als het kind in contact is geweest met een kinkhoestpatiënt neem dan direct contact op met de huisarts. Ook kinderen met ziekten van de longen, het hart, spierziekten en ziekten van het zenuwstelsel lopen meer kans op een ernstig verloop van de ziekte. Zwangere vrouwen kunnen, als zij in de laatste zes weken van de zwangerschap kinkhoest oplopen, de ziekte direct na de geboorte overdragen op de baby. Zwangere vrouwen kunnen tijdens de laatste zes weken van de zwangerschap het contact met patiënten waarbij kinkhoest is vastgesteld (door onderzoek van bloed of keelslijm), beter proberen te vermijden.

De kenmerken:

7 tot 10 dagen na besmetting treden de eerste klachten op zoals koorts, hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De eerste fase duurt ongeveer twee weken. Na deze twee weken worden de hoestbuien erger. Vooral ‘ s nachts; de hoestbuien gaan gepaard met gierend inademen en het opgeven van slijm. Na een hoestbui kan men zelfs gaan braken. Kinderen en volwassenen die niet alle inentingen tegen kinkhoest hebben gehad, lopen meer risico om ziek te worden.

Hoe te behandelen:

Kinkhoestbehandeling is gericht op het bestrijden van de symptomen. Tijdens het eerste (verkoudheids)stadium van de ziekte, kunnen antibiotica de klachten verlichten en de besmettelijkheid verminderen. Doordat bijna iedereen gevaccineerd is tegen kinkhoest verloopt de ziekte meestal zonder complicaties. Belangrijk is het wel om de huisarts te raadplegen als er contact is geweest met een kinkhoestpatiënt en er hardnekkige hoestbuien optreden.

Als jouw kind kinkhoest heeft kan hij naar het kinderdagverblijf of naar school. Het kind is namelijk al besmettelijk voordat duidelijk is dat het kind kinkhoest heeft.

Ondanks dat het geen ernstige vorm aan hoeft te nemen ben ik wel blij dat ik weet hoe je kinkhoest herkent, je kunt dan sneller handelen.

Hier een overzicht van alle kinderziekten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *