Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke kinderziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De incubatietijd is 8 tot 14 dagen.

De oorzaak:

Het mazelenvirus verspreidt zich via de lucht door hoesten en niezen.

De leeftijd:

Alle leeftijden. De ergste symptomen treden op bij kinderen onder de 5 jaar en volwassenen boven de 20 jaar.

De kenmerken:

In de eerste instantie zal jouw kind vaak hoesten en een loopneus, koorts of ontstoken ogen hebben. In deze fase is de mazelen het meest besmettelijk. Je kunt de ziekte herkennen als de voor de ziekte kenmerkende vlekjes op de binnenkant van de wangen van je kind verschijnen. Deze vlekjes worden enkele dagen later gevolgd door een jeukende huiduitslag.

De gevolgen:

Je kind kan aardig ziek zijn van de mazelen. De ziekte is alleen gevaarlijk als deze zich verder ontwikkelt. De mazelen kunnen in sommige gevallen leiden tot een middenoorontsteking, een longontsteking of resulteren in een hersenbeschadiging. Op deze manier kan de ziekte een dodelijke afloop hebben. Als je kind de mazelen heeft gehad is hij voor zijn hele leven beschermd tegen de ziekte.

Hoe is mazelen te behandelen:

Als je het idee hebt dat jouw kind de mazelen heeft is het belangrijk dat je direct naar de dokter gaat. Hij zal dan waarschijnlijk een antibioticakuur krijgen. De ogen zijn erg gevoelig voor fel licht. Het is dan ook belangrijk dat jouw kind geen televisie kijkt en dat zijn kamer zo donker mogelijk wordt gehouden. Omdat mazelen zo besmettelijk is mag je kind alleen bezoek krijgen van vriendjes die al mazelen hebben gehad of die er tegen zijn ingeënt via het BMR-vaccin. Als jouw kind ingeënt is met het BMR-vaccin is hij vrijwel volledig beschermd tegen deze ziekte. Sinds kinderen hiervoor worden ingeënt komt mazelen in Nederland haast niet meer voor.

Hier een overzicht met alle kinderziekten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *