RS-virus

Het R(espiratoir) S(yncytiaal)-virus is verwant aan het griepvirus. Het virus wordt gezien als 1 van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid. Het RS-virus is heel erg seizoensgebonden. Het komt vooral voor in de wintermaanden, van oktober tot en met maart.

De oorzaak:

De ziekte is erg besmettelijk en wordt verspreid door de lucht en via aanraking. Je kind krijgt het RS-virus al als hij uitgehoeste lucht inademt van iemand anders met het virus of als hij door zo iemand  wordt geknuffeld of gezoend.

De leeftijd:

Oudere kinderen en volwassenen worden niet echt ziek van het RS-virus. Vooral bij zeer jonge kinderen kan de verkoudheid overslaan op de lagere luchtwegen. Het RS-virus komt zoveel voor, dat ieder kind er wel een keer mee wordt besmet in de eerste levensjaren. Zeker kinderen die op een kinderdagverblijf verblijven, krijgen het al in hun eerste levensjaar.

De kenmerken:

* Verstopte neus en slijm in de longetjes.
* Problemen bij het ademhalen ( piepgeluidjes of hijgerig naar lucht happen).
* Slijm opgeven bij hoestbuien.
* Koorts.

De simpele neusverkoudheid kan omslaan in een RSV-bronchiolitis of RSV-pneumonie (longontsteking). Dit gebeurt eigenlijk alleen bij jonge kinderen. Bij bronchiolitis doen de symptomen sterk denken aan peuterastma: een belemmerde en piepende uitademing en hoest. Bij pneumonie ontstaat soms ernstige benauwdheid, en er klinkt een gekraak over de longen. Het kind ziet er dan grauw uit, gaat slecht eten en drinken, en is erg snel moe.

De gevolgen:

Kinderen die een ernstige vorm van het virus hebben gehad, zijn vaak sneller verkouden of snotterig dan andere kinderen. Tijdens deze verkoudheden komt het piepen of rochelen bij het ademen soms weer een beetje terug. Als je kind het daarbij ook weer benauwd krijgt kan het zijn dat het virus terug is en kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Het feit dat je kind na het RS-virus nog wat kortademig is, betekent overigens niet dat hij astma heeft. Deze kortademigheid is alleen een gevolg van het virus. Meestal verdwijnen deze verschijnselen vanzelf wanneer je kind wat ouder en sterker wordt.

Hoe kan het RS-virus worden behandeld:

Voor risicogroepen is er een vaccinatiemiddel, maar dit is erg duur. Behoort jouw kind niet tot de risicogroep kun je het RS-virus alleen maar bestrijden door je kind goed te laten uitzieken. Als je kind het erg benauwd heeft, zal je huisarts waarschijnlijk neusdruppels en/of inhalatiemiddelen voorschrijven. Maar wanneer je kind bijna geen lucht meer krijgt, slecht drinkt en daardoor tekenen van uitdroging vertoont, moet hij worden opgenomen in het ziekenhuis.

Hier een overzicht van alle kinderziekten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *