Effecten van televisie kijken op kinderen

Ons zoontje van 4 kijkt graag televisie en films. Dit komt ook omdat zijn ouders dit graag doen. Op jonge leeftijd keek hij zonder zijn aandacht te verliezen een film van 90 minuten. Als ouder heb je dat in de eerste instantie toegelaten en vraag je jezelf af of dat wel goed is. Wij vinden het fijn dat hij het zo leuk vindt en in staat is om zich te concentreren. Echter kan ik mij wel goed voorstellen dat er ouders zijn die hun kinderen zo weinig mogelijk blootstellen aan de televisie, ik ben dan ook benieuwd wat de effecten zijn van televisie kijken op kinderen.

Hierover heb ik de volgende zaken gevonden: televisie kijken ontspant, informeert en brengt vermaak voor kinderen. Het is is per definitie niet slecht. Echter bij jonge kinderen is het belangrijk dat jij als ouder meekijkt zodat jij in ieder geval weet wat jouw kind ziet, maar je kunt dan ook direct het waargenomen uitleggen wanneer dat nodig is om fictie en realiteit te scheiden. Daarnaast moet je er als ouder bewust van zijn dat jouw kind de tijd die hij aan tv kijken besteedt niet meer aan andere dingen kan besteden zoals spelen, naar muziek luisteren, knutselen etc.. Dit kan de ontwikkeling op die andere gebieden beperken.

Mediageweld komt in veel TV programma’ s voor op verschillende manieren, we hebben het hier wel over echt geweld. Hierop kunnen kinderen angstig reageren, het kan hen afstompen en zij kunnen gewelddadig gedrag gaan vertonen. Dit is snel zichtbaar wanneer je het als ouder in de gaten houdt. Maar weet ook dat jij als ouder kan bepalen waar jouw kind wel en niet naar kijkt om bepaald ongewenst gedrag te voorkomen. De kijkwijzer is hiervoor een goed hulpmiddel. Nachtmerries, slecht slapen of bedplassen komen dan ook regelmatig voor als kinderen met programma’s of spelletjes worden geconfronteerd waar zij eigenlijk nog niet aan toe zijn. Niet alle kinderen zijn direct beïnvloedbaar. Met name jonge kinderen, jongens, kinderen die smullen van geweld en minder vaardige kinderen worden sneller beïnvloed door wat zij op televisie zien.

Als ouder kun je ervoor zorgen dat je kind de juiste tv programma’ s ziet en kun je negatieve effecten voorkomen.

Dit bericht is geplaatst in Televisie kijken en getagd, , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Effecten van televisie kijken op kinderen

  1. Pingback: TV en computer zorgen voor mentale problemen | Opvoeden Hoe

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *