Heb realistische verwachtingen van je kind, hij moet nog zoveel leren

Ons zoontje (4,5) zit vanaf het nieuwe schooljaar op judo. Inmiddels heeft hij zijn eerste twee wedstrijdjes gehad. Wat onderschat ik als ouder wat een kind nog allemaal moeten leren….

Ik kom erachter dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je kind alles meteen begrijpt en handelt naar wat hij o.a. de leraar judo ziet voordoen. Dit besefte ik mij tijdens het kijken naar zijn eerste judo wedstrijd. Hiervan hadden wij niet de verwachting dat hij alles meteen al goed zou kunnen. Maar de verwachtingen waren wel wat hoger…

Allereerst voor ons zoontje de uitdaging om stil te zitten tijdens de wedstrijd en te wachten tot hij aan de buurt is voor een potje judo “stoeien”. Dan is het toch wel verleidelijk om je omgeving eens goed te bekijken en als er wat gerotzooid wordt dan is ons zoontje van de partij om even mee te doen. Om vervolgens door de opper judo man weer op zijn plek gezet te worden (samen met wat andere deelnemers).

Op de mat wordt de kleintjes verteld wat de bedoeling is en na de stap op de mat en een buiging gaat het “here I come!!!!!!” al rennend om te botsen met de tegenstander. Ook die laatste doet hetzelfde.

Gevloerd op de mat blijft ons zoontje rustig en relaxed op zijn rug liggen, terwijl hij er als de donder onderuit moet komen, dus hoe werkt judo eigenlijk? Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Toen begreep ik dat dit best lastig is voor een 4-jarige en hij de tijd nodig heeft om alles te begrijpen en goed uit te voeren.

Na wat gestoei op de mat toch een medaille, heel leuk, maar geeft dit niet een verkeerd signaal? ” Mam ik heb het goed gedaan!” ” Jazeker jongen”.

Zijn tweede wedstrijd ging al iets beter, maar ook hier kwam ik erachter dat je ter voorbereiding veel kunt doen; samen oefenen, meegeven dat hij goed moet luisteren en rustig moet kijken naar wat er op de mat gebeurt als hij niet aan de beurt is, maar eenmaal op de mat was hij dit allemaal weer vergeten.

Ik houd goede moed en we blijven hem aanmoedigen, samen oefenen en hem vooral de ruimte geven om te leren. Op deze leeftijd vind ik het meest belangrijk dat hij nog beter leert omgaan met andere kinderen, luistert en leert van een ander, beweegt en uitdaging krijgt! Maar vooral veel plezier!! Het moeten komt allemaal nog wel.

Dit bericht is geplaatst in Realistische verwachtingen en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *