Mijn kind kan niet goed stilzitten

Ons zoontje zit nu bijna 4 maanden op school en is 4,5. Wij weten dat hij heel levendig is en dit heeft voor- en nadelen. Sinds de herfstvakantie lukt het hem niet goed om stil te zitten in de klas, is snel afgeleid en kan zich moeilijk concentreren. Toen wij dat hoorden zijn we wel op zoek gegaan bij ons zoontje waar dat dan vandaan komt.

Dit te horen van de juf vind ik niet altijd even makkelijk, want ik wil als ouder graag zien dat ons kind geen stoorzender is in de klas en lekker meegaat met de rest van zijn klasgenootjes. Sociaal ontwikkelt ons zoontje zich goed, maar het is een hele opgave voor hem om bijvoorbeeld 20 minuten in de kring te blijven zitten op zijn stoel en te luisteren naar de juf en klasgenootjes.

Wij zijn blij met de juf van ons zoontje, zij handelt ernaar om de situatie met name voor hem te verbeteren. Door hem een wiebelstoel te geven en hem wat dichter bij zich neer te zetten in de kring zodat zij vlot kan bijsturen. Dikke duimen te geven als het hem is gelukt om stil te blijven zitten of geconcentreerd met iets bezig te zijn. Hij is niet vervelend, maar zijn gedrag verstoort het proces wel.

Thuis proberen we ook van alles. Met zijn rust, reinheid en regelmaat zit het helemaal goed. Echter zorgen we ervoor dat hij niet met alles tegelijk bezig is en eerst de ene activiteit afrondt voordat hij met iets anders begint. Voor het naar bed gaan niet te druk te doen zodat hij rustig wordt, hem ook de ruimte geven en niet altijd bovenop hem zitten. Echter weten we niet goed of dit ervoor zorgt dat hij die rust op school kan vinden.

Een vriendin gaf aan dat hij misschien wel veel energie heeft en we ervoor kunnen zorgen dat hij dat goed kwijt kan. Lekker buiten spelen, sporten etc.

Ook heb ik het consultatiebureau gebeld met de manier waarop hij zich nu gedraagt: fel reageren, niet goed luisteren (alsof hij met zijn hoofd ergens anders is), zich onafhankelijk gedragen, geen rust hebben in zijn lijfje. Zij gaf aan dat dit zeker de periode is voor dit gedrag. Sint Maarten, Sinterklaas met alle drukte hier omheen op school, op straat en thuis, kerst etc. De hoofden van de kinderen zit vol en ze weten niet altijd waar ze het zoeken moeten. De ene prikkel na de ander. Januari brengt als het goed is de rust weer terug. Ook de juf van ons zoontje gaf aan dat deze periode ook zeker bijdraagt tot de onrust.

Dit gaf mij weer het vertrouwen dat ik sowieso heb in ons zoontje. Het is een lekker ventje, wijs, sociaal, gezellig, levendig. We komen deze periode samen weer door, door elkaar goed te leren begrijpen. Als ouder leer je hier ook weer veel van. van hoe je kind in elkaar zit en hoe jij als ouder ermee omgaat.

Tips zijn altijd welkom!

Dit bericht is geplaatst in Onrustig kind en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *