Puberteit

Wanneer komt mijn kind in de puberteit, waardoor komt dit en hoe gedraagt hij zich dan?

Wat is de puberteit?

De puberteit is de periode waarin meisjes en jongens zich tot een volwassene ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. Deze veranderingen zijn het meest opvallend tussen de 10 en 18 jaar.

Het woord puberteit is een afgeleide van het latijnse woord pubscere, dit betekent ‘ bedekt met haar’.

Wat gebeurt er in de puberteit?

Jongeren voelen in de puberteit een biologische drang naar zelfstandigheid . Dit uit zich vaak in rebellie tegen het ouderlijk gezag. Dit gedrag wordt ook wel puberaal gedrag genoemd.

De overgang naar de puberteit vindt plaats door een combinatie van verschillende factoren: o.a. voeding, (sociale) omgeving en genetica. Tijdens de groei gaat bijna alle opgenomen energie uit voedsel naar de groeiprocessen, maar aan het einde van deze fase verlaagt het metabolisme (stofwisseling) en wordt meer vet aangemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat zowel het leptinegehalte, als ook de aanwezige glucose en vetzuren in het bloed invloed hebben op de overgang naar de puberteit en mate van vruchtbaarheid nadat de vrouw volwassen is geworden.

Verschil tussen jongens en meisjes

De puberteit bij meisjes begint gemiddeld 1 tot 2 jaar eerder (tussen 9 en 14 jaar) dan bij jongens. Bij de jongens begint de puberteit tussen 10 en 17 jaar. De ontwikkeling van meisjes vindt ook in minder tijd plaats. Meisjes bereiken hun volwassen lengte en zijn geslachtsrijp na ongeveer 4 jaar na het verschijnen van de eerste secundaire geslachtskenmerken. Jongens doen er 6 jaar over en groeien relatief langzamer. Belangrijk hormoon voor jongens is testosteron en voor meisjes estradiol tijdens de puberteit.

Psychische verandering

In de puberteit vindt een belangrijk deel van de bewustwording en daardoor de persoonlijkheidsvorming plaats. Je kind voelt zich daardoor onzeker over zichzelf en dit is frustrerend. Hierdoor ontstaan vaak conflicten met jou als ouder. Met een goede begeleiding komt dit uiteindelijk goed. Komt dit niet goed, dan kan jouw kind kwetsbaarder worden voor ‘ slechte vrienden’. Die hem in aanraking kunnen brengen met minder gewenste zaken: alcohol, tabak, drugs en (kleine) criminaliteit.

Lichamelijke veranderingen jongens en meisjes

Tijdens de puberteit is jouw kind op zoek naar een eigen identiteit en daardoor kan hij dwars zijn. Dat is een normaal onderdeel van de ontwikkeling. Hij doet dit door te ontdekken wie hij zelf is, door zich te onderscheiden van anderen, vooral van zijn ouders en door zich aan te passen aan leeftijdsgenoten.

Als ouderĀ  heb ik alleen nog maar ervaring met de peuterpuberteit en nog niet met de puberteit. Ik ben heel benieuwd hoe wij dit als ouders gaan ervaren. Volgens mij helpt het in ieder geval als je begrijpt wat er met je kind gebeurt en je hierin kunt inleven en aanpassen. Hier gaan wij ons best voor doen als het zover is.

Bron: Wikipedia

Dit bericht is geplaatst in Puberteit en getagd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *