Invloed van scheiden op het gevoel van jouw kind

Het gebeurde in 2009 30.500 keer, echtscheiding. Waarvan 16.500 keer dat er een echtscheiding van ouders met kinderen plaatsvond. Ongeacht de leeftijd van het kind is dit een ingrijpende verandering in zijn of haar leven. Op een site heb ik meerdere verhalen gelezen over ouders die gaan gescheiden of dit al zijn en deze waren hartverscheurend. Wat doet een scheiding met het kind? Voor thuiswonende kinderen veranderen de dagelijkse dingen op het moment dat de ouders zijn gescheiden of gaan scheiden. Ze krijgen een (extra) andere plek om te wonen, ze zien beide ouders niet meer elke dag zoveel als ze normaal deden. Door de hele situatie voorafgaand aan de echtscheiding en daarna kunnen kinderen probleemgedrag gaan vertonen. Ieder kind reageert anders. Verdrietig of boos. De een is extra lief of ze trekken zich terug om de ouders niet tot last te zijn. Hoe kinderen reageren hangt af van de leeftijd, relatie met de ouders en de wijze waarop de ouders  hun kind steunen tijdens de scheiding. Ook kunnen kinderen een gedeelte van de schuld bij zichzelf neerleggen, vooral peuters doen dit. Sommige oudere kinderen stellen zich meegaand op, soms zoveel dat zij zich verantwoordelijk gaan voelen voor de ouder. Lees hier de nieuwe omstandigheden waarin verschillende kinderen zijn terecht gekomen.

Scheiden levert onzekerheid op voor een kind, financieel, materieel, maar de angst dat zij ook weggestuurd worden of dat de andere ouder weggaat is groot. Ze hebben twijfels over de liefde van de ouders voor hun.

Een kind kun je nooit voor de keuze stellen om te kiezen tussen de ouders. Een kind wil de liefde van beide ouders en wil beide ouders geen verdriet doen. Het kind heeft het recht dat er open, eerlijk en met begrip met hem wordt gecommuniceerd.

Als de ouders na de scheiding in staat zijn om samen de zorg te dragen voor het kind, elkaar de kinderen gunnen en elkaars aanwezigheid kunnen verdragen heeft dit een positief effect op de verwerking door het kind. Blijven er ook na de scheiding conflicten dan zal dit het kind veel verdriet doen en het allemaal extra moeilijk maken.

Bovenop die 16.500 scheidingen komen ook nog eens de relaties van ongetrouwde ouders met kinderen die over gaan. In mijn directe omgeving kan ik in korte tijd al 4 relaties noemen die over zijn gegaan waarbij kinderen betrokken zijn.

Iedere scheiding heeft haar eigen verhaal. Ik hoop dat in alle gevallen de ouders zich erg bewust zijn van wat het met hun kind(eren) doet en dat zij het verschil maken of het kind hier schade aan overhoudt of niet. Een vervelend feit is dat kinderen van gescheiden ouders zelf twee keer zoveel kans hebben om ook ooit te gaan scheiden dan kinderen die uit een gezin komen waarvan de ouders niet zijn gescheiden. Er zijn verschillende overheids- en particuliere  instanties die hulp kunnen bieden om het hele proces van scheiden voor jouw kind beter te laten verlopen.

Dit bericht is geplaatst in Scheiding en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Invloed van scheiden op het gevoel van jouw kind

  1. Pingback: Wanneer en hoe stel je jouw nieuwe vriend of vriendin voor aan jouw kind? | Opvoeden Hoe

  2. Jessica zegt:

    Oud artikel, maar nog zo actueel wat betreft de inhoud. Zijn er nieuwe cijfers bekend

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *